fbpx

ЖАНА Д’ АРК – едно закъсняло възкресение

“Жана д’Арк” е спектакъл за способността да се бориш за справедливост от върха на обществената клада. Орлеанската Дева върви по волята Божия като не само извършва своя “синовен дълг” към Франция и френския народ, а променя хода на цялата европейска история… 
“Аз съм сама. Да, аз съм сама на земята и всякога съм била сама. Не мислете, че можете да ме изплашите, като казвате, че съм съвсем самотна; самотна е и Франция самотен е и Бог. И какво значи моята самота пред самотата на моето отечество и на моя Бог? Нека моята самота бъде моя сила. Вие всички ще се зарадвате, ако чуете, че са ме изгорили. Но ако премина през огъня, аз ще се преселя от там във вашите сърца и ще пребъда в тях во веки веков. Амин!” – казва Жана, предусещайки съдбата си. 

Дебютният моноспектакъл на Маглена Гуркова е естествено продължение на интереса ѝ към историята, франкофонската ѝ същност и работата ѝ с режисьора Николай Георгиев.
В представлението са използвани текстове от Уилям Шекспир (“Хенри VI”), Бърнард Шоу (“Света Йоана”), Марк Твен (“Жана д’Арк”), Николо Макиавели (“Владетелят”), както и авторски текстове на Николай Георгиев и Маглена Гуркова.

Снимки: Светослав Мадански

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *