fbpx

8те отговора на Вал

Актьорите са на сцената, изразяват себе си и има какво да дадат на света. Затова реших, че искам да задам въпроси на колегите си от Алма Алтер. Да ги разпитам… да се разгърнат пред белия лист….  да усетите и вие нюансите на характера им… Днес в моя лексикон задавам 8 въпроса на Валерия Димитрова…

Какво е импровизацията за теб?

Импровизацията е измислица, илюзия. Добрият „импровизатор“ с часове е репетирал импровизациите си и онова, което „импровизира“ е да подрежда добре познати партитури, да ги обагря, да им дава нови нюанси и да ги комуникира с публиката. Опитай например да подържиш тромпет с ръце, а сега поимпровизирай. Не е възможно, нали? Трябват ти години с репетиции, за да засвириш, а за да можеш да „импровизираш“ ти трябва цял един живот.

Къде намираш музата си?

Музата? А, имаш предвид онзи момент от творчеството, когато не се насилваш, за да направиш следващата крачка, а сякаш политаш в облаците? Затворът и лишаването от свобода на мисълта са моята муза, това, често се случва като отклик на социалната несправедливост, на дискриминацията и разбира се в клетката на любовта, клетка без решетки, в която волята за бягство е прекършена. Споменах ли, че моята Муза е гола?

Първо действие или първо мислене?

Първо действие, това разбира се също е спекулация, тъй като мисълта е била импулсът преди действието. Но Действие, без „обмисляне“.

Ако трябва да изучаваш само един предмет ( математика, физика, летература и т.н.) в живота си, кой ще е той?

Литература, не си представям живота без книгите. А тогава и трудовете по математика, физика, химия могат да минат за литература, нали?

Без какво не можеш?

Не мога без приятелите си, не конкретната единица, а онази група, която така се доближава до семейство, но пулсира в темата на деня, в творчеството, в действието. 

Има ли човек, с когото искаш много да се запознаеш ( без значение дали живее сега или е бил жив преди) ?

Много са. От живите: Орхад Нахарин, Куентин Тарантино, Паоло Сорентино; от мъртвите:  Пиер Пазолини, Федерико Гарсия Лорка, Самюел Бекет, Джеймс Джойс, Алберт Камю, Фридрих Ницше, Жан Жьоне. Прекалих ли? И не искам просто да се запозная с тях, искам да ги опозная. Да станем приятели?

По-директно ли обичаш да говориш или по- индиректно?

В намеренията си съм директна, в творчеството си, като, че ли съм твърде метафорична.

Къде е любимото ти място, на което можеш да седиш с часове без да имаш нужда от нищо друго?

Театърът. Алма Алтер.

Кристиана Миткова