fbpx

Не се колебай да ми пишеш ако имаш нужда от помощ

Скъпи Дядо Коледа,

(Нали така започва всяко писмо до теб)

От години с теб сме в сложни отношения. Ако въобще съществуваш да знаеш, че си се превърнал в една голяма червено-бяла космата пародия, която се разкарва по моловете без умора. Даже наскоро дадох 60лв. за плюшените ти парцали, защото трябвало да дойдеш и в театъра на 17 да раздадеш подаръци. Не вярвам във всичко това. Не искам и децата да вярват. Искам като видя тези палячовци да им дръпна брадата и да ги разконспирирам. Голямата пародия е повсеместна и всички те използват, за да харчат, печелят и пият.

Хайде да ти свалим дрехите Дядо Коледа, да ти вземем Снежанка и торбата с подаръците, елените, коледната елха, свещите, аромата на канелени сладки и огъня в камината. Какво ще остане тогава? Един човек, обикновен, благ и добродушен, какъвто бих искал да бъда и аз.

Много ми е тъжно, че не ни се получават нещата Дядо Коледа. Най-много ме боли, за това, че докато ти пиша някой умира от глад, друг си хвърля фаса на улицата, трети ламти за пари, майка ми е тъжна, а аз няма костюми за Цар Лъв. И всеки улисан в проблемите си забравя за голата добринка, без костюм и брада.

Знам, че ако съществуваш не ти е до моята критика. Много си зает да доказваш, че доброто съществува, че щедростта е дар, че трябва да се вярва в чудеса. А ние сме много заети да разчитаме на чудото. Ама то, чудото никога не идва. И тогава се разочароваме от теб, отиваме в Мола и вършим работата дето ти е трябвало да свършиш. И така пародията продължава.

В цялата тези предколедна еуфория, обаче има един Бобо, който е увиснал като звезда в пространството, той не бърза да порасне, защото порасне ли ще  дойдат големите кривди и млаките неправди. Бобо гъделичка галактиките и пътува до северния полюс. Бобо е пухено ухание, което не познава злото. Бобо е всяко малко дете – Алма, Илианна, Мариета, Ивка, Георги, Ралица, Калоян което има нужда от добрина и любов.

И ако това ти е работата Дядо Коледа да носиш добрина и любов на хората, то тогава си много зает.

Не се колебай да ми пишеш ако имаш нужда от помощ.

Пет