fbpx

Николай Георгиев е удостоен с отличие от Столичния общински съвет

ЗНАЧКА НА СОФИЯ 

На официална церемония в Столична община режисьорът на театър-лаборатория „Алма Алтер“ към Софийски университет – Николай Георгиев, беше удостоен със Значка на София. Наградата от негово име взеха заместник директорът и хореограф на театър-лаборатория „Алма Алтер“ – д-р Петя Йосифова-Хънкинс и актьорът Георги Арсов.

Със своята дейност в образованието и културата – Николай Георгиев въведе на географската карта на България нов вид театър, театъра на синтеза, както го нарича големият български модернист Гео Милев – синтезът, когато всички изразни средства играят интегрално важна роля. Това е и причината поради която на големия Фестивал за Експериментален театър в Кайро, Египет, през 1999 г., международното жури му присъжда наградата за Нов театрален език. 

През 1989г. в навечерието на Промените създава Експерименталните театрални класове 4хС и това постави началото на алтернативното театрално образование в България, там завършват: Орлин Павлов, Ана Пападополу, Елена Петрова, Ива Свещарова, Вили Прагер, Иво Димчев, Антоанета Добрева-Нети, Йоана Захариева-Джони и др. В последните двайсет години работи в сферата на Висшето образование и все така дръзко търси възможности младите хора да развиват своя талант. Създава бакалавърската програма – Синтетични изкуства и магистърската програма – Арт мениджмънт в Пловдивския университет. Днес е ръководител на  двугодишната професионална квалификация „Авторски театър“ в Софийски университет. В рамките на тази програма за първи път в България той дава възможност на незрящи момичета и момчета да изучават и практикуват театър. Пример за успеха му в това начинание е незрящият Адриян Асенов, който жъне успехи на сцената на Алма Алтер вече две години и половина, а сега е известен и от малкия екран с участието си в популярното шоу “България търси талант”.

“Николай Георгиев възпитава поколения не само хора-артисти, но и хора-хуманисти и винаги настоява, че само добрият и интересният човек, може да бъде добър и интересен актьор. С делото си неговите възпитаници и днес изграждат многоликото лице на Столицата ни.“ ни напомни д-р Йосифова.