fbpx

Ритуалът на репетициите

Ритуалът на репетиционния процес в синтетични представления, в които свободата на тялото и свободата на мисълта се преплитат в едно цяло, е от онези свещенодействия в изкуството, заради които артистът загърбва материалния свят и се отдава на мета-реалността, в която се случва представлението.

Такъв спектакъл е „Що е отечество? Въпросът, който уби Гео Милев“.

В репетициите влизаме смирени, оставили сме егото си извън театъра. Хореографът на трупата – Петя Йосифова, е и човекът, който ни води през креативния процес. Темата е за конфликта между Егото на отделната личност и общество, което не иска да приеме другостта, истинската вътрешна идентичност на личността, която има свое автентично душевно пространство.

Една от сцените в спектакъла е атентатът в църквата „Св. Неделя“. Петя е избрала музика на Хамлет Гонашвили и ни описва ситуацията, с която ще работим простичко, по човешки, без излишна фактология – отиваме на църква на Великден, влизаме в храма с яйца и козунак, изведнъж се чува тътен, силна експлозия разхвърля телата на всички посоки. Имаме 5 минути да работим в ситуацията и после да споделим реакцията на тялото с останалите. Концентрацията и прецизността, с която всеки от актьорите заработва в този момент, по-късно ще изпозлваме като изходна точка за случването в самия спектакъл. Натрупването на подобен опит в различни по своята същност ситуации, ще ни помогне да сменяме нюансите в отделните сцени с размах на художници – експресионисти. По-късно в спектакъла няколко работници ще изхвърлят труповете на купчина в средата на сцената и те ще се превърнат в църковно поетично исо, което ще зазвучи под фактологията.

Остава по-малко от един ден преди премиерата на спектакъла в къщата-музей на Гео Милев в Стара Загора. Пространство, което за актьорите от Алма Алтер, е своеобразна църква. Отиваме, за да си напомним, че Егото ни е Гео.

„Що е отечество? Въпросът, който уби Гео Милев“ можете да гледате в София на 29 януари от 19:30 часа в театър-лаборатория „Алма Алтер“.