В ателието на художника

Лекциите при художника Михаил Лалов започнаха с гостуване в ателието му в Нови Искър.

Ако успееш да се отделиш от всеобщия шум и си оставиш време да поговориш с художника през неговите картини, то тук е събран цял един творчески път.

Шедьоври и опити съжителстват заедно, за да ни напомнят, че отвъд големия талант изкуството е последователен денонощен труд.

Аскетски, но и бохемски живот…

На всички нас ни се иска да бъдем една от музите, вдъхновили тези платна. Да подържим ябълката. Да постоим на ръба на леглото на художника. Или с размах да скицираме сценографията на собствения си живот… но колко от нас ще проявят упорството да го направят? Малцина.

“Всеки един предмет тук е пропит от енергията на изкуството. Дори и салфетките и шампоанът на нощното шкафче изглеждат специални, сякаш поставени точно на място.”

Кристиана Миткова

“Ателието на Лалов беше „неочаквано“ преживяване. Имаше няколко добри картини, които ми направиха повече от добро впечатление. Направо да си го кажа, „грабнаха ме“. Точно тези абстрактни опити на Лалов, които са наистина абстрактни и десенсуализирани, ми се оказаха любими. И това, което ме афектира още от началото и ми остана до края на деня, дори и в момента  – беше атмосферата на самото ателие. Сега, първо трябва да се каже, че зимата беше обладала абсолютно цялото поле на перцепцията, и това автоматично подсилва добрите ми впечатления за каквото и да е. Но имаше нещо в това ателие… нещо концептуално, хаотично структурирано, порядъчно анархично, даже призрачно в известен смисъл. Усещаше се… нещо.”

Симеон Василев

Снимки: Кристиана Миткова и Мадлен Зашева