fbpx

Алтер Его 2021

След голямата пандемия и отлагане на миналогодишното издание на фестивала, тази година за девети път театър-лаборатория Алма Алтер, със съдействието на театър-студио “4хС”, организират  Международния Театрален Фестивал  “Алтер Его“. По същността си фестивалът е едно от най-мащабните събития в областта на съвременния  театър представящо на българската публика последните тенденции в полето на  съвременния танц, театър, пърформанс, представяйки разнообразна програма от спектакли с ясно очертана иновативна стилистика и експериментална насоченост.  Едновременно със спектакловата програма тече дискусионен панел, в който изследователи и теоретици на театъра изнасят доклади и теоретични разработки на тема Алтернативният театър. Успоредно с това фестивалът предлага и образователна платформа, в която могат да се включат както участниците във фестивала, така и специалисти в областта с интерес към съвремените сценични форми. По този начин Алтер Его отваря пространство за богат междукултурен диалог, среща, обмен на опит и познания.  

ПРОГРАМА

04.10 (понеделник)
19:30 – “Маргарита и Майстора”, Алма Алтер, България
20:45 – Откриваща церемония

05.10 (вторник)
10:00 – София културен тур,  OFF програма
13:00 – Дискусионен панел
19:30 – “Продължение”, Театър S, Полша 
20:30 – “Съществуване”, Олга Залешко, Полша 

06.10 (сряда)
13:00 – Уъркшоп “Фламенко и съвременност”, Алваро Мурильо, Испания
19:30 –  “Еуфория”, Хой Йонг Им, Република Корея
20:30 – Концерт на групата “Скоростта на мрака”,  OFF програма

07.10 (четвъртък)
13:00 – Уъркшоп “Момент във времето”, Хой Йонг Им, Република Корея 
19:30 – “Проект: Време”, Алваро Мурильо, Испания

08.10 (петък)
11:00 – Дискусионен панел
13:00 – Интерактивна игра, OFF програма
19:30 – ”Звук и движение”, Петя Йосифова-Хънкинс и Игнасио Карваджал, България/Испания
20:30 – Закриваща церемония

15.10 (петък)
19:30 “Плъх”, Пол Дженкинс, Уелс, OFF програма

Международният театрален форум Алтер Его 2021 е подкрепен от Министерство на културата, Студентски съвет на Софийски университет и Посолството на Кралство Испания. 

Маргарита и Майстора – 04.10, 19:30, Алма Алтер, България

Майсторът и Маргарита, този монолит на руската литература, е епос във всеки смисъл на думата. Епичен във въображението си, епичен в своята несъгласна политическа метафора и епичен в разтегателния си разказ през гражданите и улиците на Москва в средата на 20-ти век. И все пак, след като прочетох романа за втори път и седнах повече от 3 часа в Барбакана в Лондон, гледах представление, вярно на този криволичещ разказ – притесних се, че епичните качества на романа губят силата си да ме очароват. И така епизодичното 1 -часово заклинание на Алма Алтер дойде като нещо като освежаващ шок за системата.

Маргарита се превърна в главен герой, не само че тя е нашият водач през готическата психеделия на Булгаков, тя също е (или поне погрешно приета за) Исус в мощната начална сцена с Пилат. И за да балансира тази вълшебна концепция, Пилат е и Майсторът. Проницателното сдвояване и симетрията на превода на Николай Георгиев на сцената се съчетава с централните изпълнения в ролите на Маргарита и Майстора: Петия Йосифова и Симеон Василев. Като два чифта птици в клетка – първата граблива птица, неспособна да навреди на гълъба в хватката на ноктите му – и по -късно, витаеща в безкрайните граници на тяхната нетленна любов един към друг – Йосифова и Василев успяват да въплътят същността на романа чрез ценните фрагменти, взети от текста.

Те са подкрепени от динамичен ансамбъл, подходящ за сцени, песни и некромантии. Това лесно е една от най -добрите продукции на постоянно изобретателната театрална лаборатория Алма Алтер и определено най -смилаемата и удовлетворяваща версия на епоса на Булгаков, която познавам досега.

Спектакълът се осъществява с финансовата подкрепа на Национален Фонд Култура. 

Буто – 05.10, 19:00, Ола Залейко, Полша

Буто е модерна форма на танц, възникнала в Япония в края на 50 -те години. Името му е съставено от две идеографии: “bu” – означава танц, “toh” – стъпка. Произходът му е свързан с изкуството на японските художници Тацуми Хиджиката и Кадзуо Оно. Буто не е за разказване на история, а за намиране на връзка със себе си, със света, за спонтанното предаване на емоции. Тялото е същността на този път. Butoh е инструмент за контакт с нежелани и често потискани области на идентичност. Това е танц на бунт и противопоставяне на наученото съвършенство на движението. Потвърждаване на всички нюанси на живота, връзка на душа и тяло, взаимопроникване на противоположности, свързани с философията на дзен, всичко това се отразява в буто.

EXSISTO – буто шоу, Ола Залейко

Exsisto (от средновековен латински) – да бъде, да съществува.

Тялото записва всички минали събития.

Емоциите и мислите се съхраняват в тъканите му.

Тялото в движение, освободено, разкрива всички тайни.

”Континуум”- 05.10, 20:30, Театър С, Полша

Девиз: „Не бъркайте рибата с реката“ Йежи Гротовски

Пред нас е “Континуум” – поредното представление на Театър С.

Представлението – както всички предишни – насърчава размисъл, търсене на отговори.

Иренеуш Соларек – създател и режисьор – този път хвърля лъч светлина върху началото на човешкото съществуване, началото на цивилизацията. Веднъж, в края на краищата, ние „започнахме“, започна нашата човешка общност. Получените социални връзки ни закрепват в ежедневните дейности, в ритуалите. Ние култивираме традицията по някаква причина, тя е колективна памет. Обществото не е нищо друго освен взаимосвързани индивиди, преплетени от закони, правила, обичаи и ритуали. Като вид ние се нуждаем от себе си, за да живеем. Колективът не е пълен без множественост. Остракизмът е наказание.

– Избледнявам без теб.

В по -дълбокия слой на представлението откриваме въпрос за нашата духовност, за развитието, за необходимостта от религия в ежедневието.

Соларек повдига въпроса – кога се плъзгаме, когато едва докосваме и кога се потапяме в живота? С какво е свързана дълбочината на битието, дълбочината на преживяването и духовната пълнота?

Виждаме шествие, преплетено с логиката на помазаните дейности и ритуали.

Ритуали, лишени от „местожителство“, и в същото време глобални, които могат да принадлежат към всяка етническа група, всяка общност.

В началото имаше Свети огън, нашият първи бог – той даде предимство пред животните, пазеше от глад и студ.

Тайните астрономически и природни явления изискват допълнителни обяснения, имена и запознаване.

Въпросът „как започна всичко“ ни доведе по различни пътища в различни посоки. Днес е трудно да се пресъздадат и запомнят всички богове, забравени в историята на човечеството. Мястото и часът на раждане, едно или друго племе, определят гледната точка, перспективата на жителите.

„Без цел нямаш нужда от път“ – и ние искаме да знаем толкова много … затова продължаваме да търсим във всяко поколение отново и отново.

Всеки за себе си, за своя сметка.

Авторът ни оставя с въпроса: – какво ще правите с вашия континуум, с континуума, който сте?

ZIOM

Фламенко и съвременност – 06.10, 13:00, Уъркшоп на Алваро Гарсия-

В тази среща Алваро Мурило Гарсия ще сподели своя съвременен език и как той разговаря с фламенкото. Ще ни запознае със своята адаптация на съвременното движение към звуците и емоциите на света на фламенкото. И обратно, ще видим отражението на фламенко движенията и как те могат да бъдат насочени към съвременния начин на композиране. Едно пространство за индивидуално творчество, в което всичко, което открием ще занесем у дома със себе си.

Еуфория – 06.10, 19:30, Хой Йонг Им, Република Корея

По време на пандемията, изпълнен с безпокойство и страх, търся чистата еуфория от моята лична история, която е повлияна от времената на културата. Превръщам тези моменти в нов ритуал, за да върна историята обратно в реалността. Ритуалът ще постави под въпрос идеалното хармонично бъдеще и отношението ни към подготовката на предстоящите времена. Какво ни е необходимо, за да бъдем щастливи заедно човечеството? От какво се нуждаем в нашата молитва и ритуал, освен простия обичай да желаем само за благополучието на семейството на душата на нашия предшественик? Ще преодолее ли смисъла на традицията и ще ни ли донесе баланс в живота?

Момент във времето – 07.10, 13:00, Уъркшоп на Хой Йонг Им, Република Корея

Oсновата на движението идва от източната философия и собствените методи. Загряващата сесия се състои от осъзнаването на връзката между пространството и нашето ядро. Следват и поредица от модели на движение, използвани като инструмент за изследване на пространството. Хой Йонг е обучавал Таекуондо, корейски традиционен танц, аштанга йога, етажна акробатика и източна философия. Той прилага наученото и ги пренася в своята уникална практика и смесване в хореографията си. Ходовете се откриват чрез каузално движение на тялото с кръгови движения и спирали на пода. Уъркшопът ще се насочи към фразата с високо енергийно движение, базирана на хореографската работа на Хой Йонг, в която се влияе от различните му среди. Този метод ще обогати движението на западните танцьори и ще донесе разбирането на източното движение и философия, и ще достигне точката между традиционните и съвременните движения.

Проект време – 07.10 19:30, Алваро Гарсия, Испания

Едно завръщане в миналото по пътя на фламенкото и неговата вечна дилема за чистотата. Най-силните му оръжия са свободата, авангардът и автокритиката. Съвременният танц и фламенкото са средствата, които му позволяват да пътува, назад във времето, да влиза в градовете, традиционните испански квартали и дълбоките пещери. Алваро Гарсия се вслушва в гласа на своите предци, на възрастните хора, на младите, на децата, в гласа на класиците, на съвременниците, на иноваторите. Танцуваш както преди, както отдавна, така и сега и както ще танцуваш след десет години. Правилата се спазват, нарушават и критикуват.

Звук и движение – 08.10, 19:30, Петя Йосифова и Игнасио Калваджан, България/Испания

Не можете да го гледате ако не бъдете поканени на него. То е тайна, тайнство, мистерия. Не е театър, не е представление, но има някой на сцената. Този някой е едно момиче, една жена, един човек преди всичко. Зад пияното е Той, който свири, а не е музикант, а човек, преди всичко човек. И тези хора тръгват заедно по пътя на едно приключение в дебрите на тайната. Въвличат ни и нас – публиката, която също не е публика, а няколко човека, специално поканени на тайнството. Не си тук, ако не си избран за да споделиш тайната. 

Спектакълът е част от Международния театрален форум Алтер Его 2021, подкрепен от Министерство на културата, Студентски съвет на Софийски университет и Посолството на Кралство Испания. 

Плъх – 15.10, 19:30, Пол Дженкинс, Уелс

’’Рациото” е умът на плъховете, мениджърът на въпросите, разделителят и владетелят, и работата на ”рациото” е да следи. 

Манифестът на Джейн Ардън срещу тиранията на човешкия ум над нас е толкова актуален днес, колкото и когато беше публикуван за първи път през 1978 г. Алма Алтер проучва този текст, близък до неговите методи на работа и ръководни принципи, с режисьорите Пол Дженкинс и Петя Йосифова. Този проект се подкрепя от Wales Arts International. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.